Flytte hjemmefra: Ting, liste og guide til den store forandring | Findboliger

Senest opdateret d. 23. oktober 2023

Skal du flytte hjemmefra? Få en liste over de vigtigste ting, du skal huske, når du flytter, og få nyttige tips til den store forandring. Opdag også spændende gaveidéer og en praktisk guide til at komme godt i gang.

Flytte hjemmefra: Ting, liste og guide til den store forandring

At flytte hjemmefra kan være en spændende, men også udfordrende oplevelse. Hvis du planlægger at tage dette store skridt mod uafhængighed, er det vigtigt at du er forberedt. 

Start med at overveje, hvor du vil bo, og hvilken slags boligsituation du leder efter. Har du brug for at være tæt på arbejde eller skole? Skal du bo alene eller sammen med en anden? 

Hvad siger dit budget? Hvor meget du har rådighed, når dine faste udgifter er betalt? Og har du husket alle de formelle detaljer, som fx adresseændring og valg af læge? 

Ved at være forberedt og overveje alle de vigtige faktorer forbundet med at flytte hjemmefra kan du gøre dig klar til en succesfuld indflytning i dit nye hjem. 

Forberedelse og planlægning

Når du skal flytte ud af dine vante, trygge rammer, kan du selv være med til at gøre flytningen til en utrolig spændende og givende oplevelse. Uanset om du flytter ind i din første lejlighed eller flytter til en ny by, er der mange dele involveret i processen. 

Et af de vigtigste aspekter ved at flytte hjemmefra er forberedelse og planlægning. Det er vigtigt at du tager dig tid til at lave et budget, åbne en separat konto og lave en tjekliste over alle de nødvendige ting, du skal tage dig af. 

At skabe orden i alle disse aspekter vil ikke kun gøre din flytning nemmere og mindre stressende, men også give dig mulighed for fuldt ud at omfavne og nyde hvert øjeblik i dit nye liv.

Før du begynder at pakke dine tasker, er det vigtigt, at du sætter dig ned og laver et budget for din flytning. Det kan virke som en overvældende opgave, men det behøver det ikke at være. 

Start med at finde ud af, hvor mange penge du har at arbejde med, og opdel derefter dine udgifter i kategorier. På en side som Rentola.dk kan du direkte fra forsiden nemt og bekvemt søge på den by, du skal bo i og derfra indsnævnre din søgning til boliger, som ligger inden for din prisklasse. 

Nogle af de ting, du bør have med i dit budget, er:

- Flytteomkostninger (leje af lastbil, gebyrer til flyttefirma osv.)

- Sikkerhedsindskud til din nye lejlighed

- Første og sidste måneds husleje

- Gebyrer for opsætning af forsyningsselskaber

- Månedlig forbrug på mad, tøj, frisør, abonnementer og andre diverse udgifter

Ved at lave et budget får du en klar forståelse af, hvad du har råd til, og du kan prioritere dine udgifter i overensstemmelse hermed. Desuden vil du være mindre tilbøjelig til at bruge for mange penge eller glemme vigtige udgifter.

Åbn en separat konto

Når du har lavet dit budget, er det en god idé at åbne en separat konto, hvor du kan sætte de nødvendige penge ind. Ved at holde dine flyttepenge adskilt fra din almindelige forbrugskonto, er der mindre sandsynlighed for, at du bruger for mange penge eller ved et uheld kommer til at bruge dine flyttepenge til andre udgifter.

Den separate konto kan du efterfølgende bruge som budgetkonto, hvor du sætter de penge ind, der skal dække dine månedlige faste udgifter, som husleje, vand og varme og forsikring.

Lav en tjekliste

Endelig er det vigtigt at lave en tjekliste over alle de nødvendige ting, du skal tage dig af før og under din flytning. Nogle af de ting, du gerne vil have med på din tjekliste, er:

- Pakning af dine ejendele

- Hyre et flyttefirma,leje en lastbil eller lave aftale med nogen, som kan hjælpe dig 

- Opdatere din adresse hos postvæsenet og andre vigtige organisationer

- Opsætning af forsyningsselskaber (el, gas, vand osv.)

- Rengøring af din gamle lejlighed, før du flytter

- Pakke ud og komme på plads i dit nye hjem

Ved at lave en tjekliste er det mindre sandsynligt, at du glemmer vigtige opgaver, og du vil være i stand til at forblive organiseret under hele flytteprocessen.

Praktiske ting at huske

At flytte til et nyt hjem er altid en spændende, men også udfordrende oplevelse, og der er mange ting du skal huske på, når du flytter. Men midt i al travlheden er det vigtigt ikke at glemme de praktiske ting, der skal tages hånd om før og efter flytningen. 

Underret de relevante myndigheder om adresseændringen

En af de vigtigste ting, du skal gøre, før du flytter, er at underrette din kommune. Dette gør du på Borger.dk – Flytning i Danmark. Dette skal du gøre senest 5 dage, efter du er flyttet ind på din nye bopæl.

Når du flytter ind, skal du desuden sørge for at give dit elselskab besked den dag, du tager dit nye hjem i besiddelse. For mere information om, hvad der gælder i din specifikke situation, kan du tjekke dit elselskabs hjemmeside. 

Bestil internet og  tv-abonnement

En anden vigtig ting at huske, når du flytter, er at bestille dit internet- og tv-abonnement i forvejen. Du har nok ikke lyst til at være uden disse vigtige tjenester i en længere periode, så det er vigtigt at få dem oprettet inden flyttedagen. Kontakt din serviceudbyder et par uger før du flytter, så du kan planlægge installationen den dag, du flytter ind.

Installer en brandalarm

En vigtig ting at sikre er, at dit nye hjem har røgdetektorer installeret, før du flytter ind. At installere en brandalarm er en relativt enkel og billig måde at beskytte dit hjem og dig selv mod brandfare. Sørg for at teste dine røgalarmer regelmæssigt og udskifte batterierne mindst en gang om året.

Tag billeder af eventuelle skader eller problemer

Før du flytter ind, bør du sørge for at inspicere dit nye hjem grundigt og tage billeder af eventuelle skader eller problemer, du måtte finde. Det vil hjælpe dig med at dokumentere eventuelle eksisterende skader og undgå tvister med din udlejer eller ejendomsejer, når først du er flyttet ind. 

Derudover er det en god idé at tage billeder af dine ejendele, før du pakker dem ned. Det kan være praktisk, hvis nogle af tingene bliver beskadiget under flytningen af hensyn til forsikringen.

Opdater dine forsikringspolicer

At flytte til et nyt hjem kan påvirke dine forsikringspolicer, så det er vigtigt at du opdaterer dem, før du flytter. Det omfatter særlig opdatering af din indboforsikring. Derudover kan det være en god idé at købe en separat flytteforsikring for at beskytte dine ejendele under flytningen.

Indkøb til den nye bolig

En af de største udfordringer ved at flytte til et nyt hjem kan være at finde ud af, hvad du skal anskaffe dig. Med så mange muligheder på markedet kan det være overvældende at beslutte, hvad du har brug for til at starte dit nye liv.

For at gøre det lidt nemmere for dig har vi lavet en omfattende liste over vigtige ting, du kan overveje at købe til dit nye hjem, når du flytter hjemmefra.

Møbler

Når du flytter ind i et nyt hjem, er en af de første ting, du skal overveje, møbler. 

1. Seng - En komfortabel seng er afgørende for en god nats søvn. Sørg for at investere i en madras og sengetøj af høj kvalitet.

2. Sofa - En hyggelig sofa er et godt sted at slappe af efter en lang dag.

3. Bord og stole – Når du skal spise, studere eller have gæster, er et bord og stole et must-have.

4. Klædeskab eller hyldesystem - Klædeskab og/eller hylder hjælper dig med at holde dit tøj organiseret og let tilgængeligt.

Køkkenudstyr

Et andet vigtigt område at overveje, når du flytter ind i dit nye hjem, er køkkenet. Her er nogle ting, du skal have på lager:

1. Tallerkener, skåle og bestik - Du får brug for noget at spise af, så sørg for at købe nogle tallerkener, skåle og bestik.

2. Gryder og pander - Hvis du planlægger at lave mad derhjemme, skal du bruge et udvalg af gryder og pander.

3. Køkkenredskaber - Glem ikke at købe nogle køkkenredskaber som spatler, skeer, målebægre og piskeris.

4. Glas og krus - Du får brug for noget at drikke af, så sørg for at købe glas og krus.

Rengøringsprodukter

At holde dit nye hjem rent er vigtigt for både din komfort og dit helbred. Her er nogle af de rengøringsmidler, du skal købe:

1. Universalrengøringsmiddel - Et universalrengøringsmiddel er fantastisk til rengøring af bordplader, håndvaske og andre overflader. Husk også klude!

2. Opvaskesæbe - Du skal bruge opvaskesæbe til at rengøring af den opvask, der eventuelt ikke skal i opvaskemaskinen.

3. Vaskemiddel - Hvis du planlægger at vaske tøj derhjemme, skal du bruge vaskemiddel.

4. Støvsuger - En støvsuger er vigtig for at holde dine gulve rene.

Andre vigtige ting

1. Gardiner - Gardiner er gode til at skabe privatliv og holde lyset ude, hvis solen står lige ind ad vinduerne.

2. Skraldespand - Du skal bruge en skraldespand til at smide dit affald i.

3. Håndklæder - Du skal bruge håndklæder til bad og rengøring.

4. Førstehjælpskasse - Det er altid en god idé at have en førstehjælpskasse ved hånden i tilfælde af nødsituationer.

Husk, at dette kun er et udgangspunkt. Lav eventuelt listen sammen med en god ven, veninde eller dine forældre, så du ikke overser noget. Du vil sandsynligvis får brug for at supplere listen, efterhånden som du finder dig til rette og finder ud af dine egne personlige behov og præferencer, men du kan lige så godt komme så godt fra start som mulig.

Økonomi og udgifter

At flytte hjemmefra for første gang er en af de store milepæle i dit liv. Endelig står du på egne ben og er fri til at træffe dine egne beslutninger. Men der følger også en masse ansvar med, bl.a. at styre sin økonomi. 

For at sikre, at du ikke ender med at bruge for mange penge og må kæmpe for at få det hele til at hænge sammen, får du her nogle tips til at styre din økonomi, når du flytter hjemmefra.

1. Estimer dine omkostninger

Før du overhovedet begynder at lede efter et sted at bo, er det vigtigt at estimere dine omkostninger. Det omfatter husleje, forbrug, dagligvarer, transport og alle andre udgifter, du kan komme i tanke om. 

Lav et budget og sørg for, at du har penge nok til at dække dine udgifter hver måned, og opret en budgetkonto med automatisk overførsel af et fast beløb hver måned, som du kan betale dine regninger fra.

2. Overvej overkommelige muligheder

Overvej, hvad du har råd til, når du leder efter et sted at bo. Mulighederne kan være at bo sammen med andre, at skære ned på størrelsen eller at bo et mindre eftertragtet sted. Realistiske forventninger er vigtige for at sikre, at leveomkostningerne er overkommelige.

3. Undgå at bruge for mange penge

At bruge for mange penge, når man flytter, er en almindelig fejl. Spændingen kan føre til, at man køber unødvendige ting. Overvej, om købet er nødvendigt eller bare et ønske. Før du foretager større indkøb, så spørg dig selv, om det er noget, du virkelig har brug for lige nu. Hvis ikke, så vent til du har sparet flere penge op til ikke-nødvendige indkøb.

Husk, at det er vigtigt at være realistisk og sørge for, at du har råd til dine leveomkostninger. Med lidt planlægning og kreativitet vil du kunne nyde din nye uafhængighed uden at lade unødige økonomiske bekymringer ødelægge oplevelsen.

Rengøring og vedligeholdelse

En ren og ryddelig lejlighed giver ikke blot ro i sindet, den kan også ligefrem være vigtig for dit helbred. Sørg derfor for at holde en ren og organiseret lejlighed, som du faktisk har lyst til at komme hjem til.

Først og fremmest er det vigtigt at etablere en rengøringsrutine, der fungerer for dig. Uanset om det er at afsætte en time hver lørdag morgen eller gøre lidt rent hver dag, vil en fast tidsplan hjælpe dig med at holde styr på tingene. 

Derudover kan du lave en liste over alle de opgaver, der skal udføres regelmæssigt, og tildele dem til bestemte ugedage. På den måde bliver du ikke overvældet af at forsøge at gøre det hele på én gang. 

Rengøring af badeværelset er uden tvivl den mindst behagelige opgave på listen, men det er også en af de vigtigste. Sørg derfor for at rengøre toilet, håndvask, bruser/bad og gulve mindst en gang om ugen (mere, hvis der er flere, der bruger rummet). 

Endelig virker det måske indlysende, men det er overraskende, hvor hurtigt opvasken kan hobe sig op, hvis man ikke er god til at sætte den i opvaskemaskinen eller vaske den op i hånden med det samme.

Ud over rengøring er der grundlæggende vedligeholdelsesopgaver, der kan hjælpe med at holde din lejlighed i tip-top form. Det er vigtigt, at du holder øje tegn på skader som muggen lugt som følge af lækager, dryppende vandhaner, toilettet der løber, revner på badeværelsesgulv- og vægge eller punkterede ruder, og at du får udbedret dem så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere og mere omfangsrige skader. 

Derudover vil det frigøre plads og gøre rengøring og organisering meget lettere, hvis du skiller dig af med ting, du ikke længere har brug for eller bruger regelmæssigt. 

Ved at indarbejde disse tips i din daglige rutine og være konsekvent med små ændringer over tid, kan du opretholde en ren og organiseret lejlighed.

Velkomstgaver til den nye bolig

Nu er du flyttet ind. Du har endelig et sted at kalde dit eget, men nu skal du finde ud af, hvordan du får det til at føles som hjemme. 

En måde at få dit nye hjem til at føles varmt og indbydende er ved at vælge interiør, der passer godt til din personlige stil. Ting som vil hjælpe dig med at finde dig til rette i dit nye hjem.

For at finde dig til rette i dit nye hjem kan du overveje hyggelige tæpper og plaider, som er perfekte til at putte sig i sofaen med eller til at sætte farve på et rum. Derudover kan stearinlys skabe en hyggelig atmosfære med dufte som lavendel eller vanilje til afslapning eller citrus og pebermynte som en opkvikkende forfriskning. 

Planter er også en god måde at tilføje farve og liv til dit hjem på, samtidig med at de giver dig sundhedsmæssige fordele som luftrensning og stressreduktion. 

Bøger på sofabordet er gode samtalestartere og bidrager til stemningen i ethvert rum. Derudover er personlige dørmåtter en unik og indbydende måde at byde velkommen i dit nye hjem, og vægkunst giver dig mulighed for at tilføje personlighed og kreativitet til dine rum.

Flytte hjemmefra-spillet

Mangler dine venner og familie inspiration til en indflyttergave, kunne du måske pege dem i retning af et sjovt og underholdende spil, som handler om lige netop dette emne.

Et eksempel kunne være brætspillet Guld og Gæld I dette spil påtager spillerne sig rollen som unge voksne, der skal navigere i kompleksiteten af økonomi og uafhængighed for at blive den første til at samle alle fire brikker og flytte hjemmefra. Spillet er designet til at lære unge mennesker om udfordringerne og ansvaret ved at flytte for sig selv, på en sjov og engagerende måde.

Efterhånden som spillerne kommer igennem spillet, vil de støde på forskellige udfordringer og forhindringer, der tester deres økonomiske færdigheder og beslutningsevne, og man vil som spiller få en bedre forståelse af det ansvar og de udfordringer, der følger med, når man flytter hjemmefra og starter sit eget liv.

Søger du bolig? Søg blandt 4.069 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her